Tilbage til oversigt
9. maj 2025

Arbejdsskader kan også ske ved hjemmearbejde

Hjemmearbejde er blevet en fast bestanddel af mange arbejdspladser, og selvom det for mange byder på fleksibilitet og større frihed, opstår der også udfordringer – især når det kommer til arbejdsskader. Højesteret slog den 2. maj 2025 fast, at arbejdsskader, som finder sted under hjemmearbejde, kan være dækket af arbejdsskadesikringsloven. Dette gælder selv i tilfælde, hvor ulykken er relateret til den private indretning i hjemmet.
Vi gennemgår her konsekvenserne af dommen og fremhæver, hvad arbejdsgivere og medlemmer af GLS-A skal være opmærksomme på.

Højesterets afgørelse – hjemmearbejdspladsens ansvar
Sagen, der dannede grundlag for Højesterets afgørelse, handlede om en medarbejder, der arbejdede hjemmefra. Under en pause fra arbejdsbordet gik medarbejderen ud i køkkenet for at brygge kaffe og faldt på vej tilbage over en kasse på gulvet. Højesteret vurderede, at selvom kassen var en privat genstand og ikke havde direkte forbindelse til arbejdet, skulle hændelsen stadig betegnes som en arbejdsskade.
Højesteret lagde vægt på, at ulykken skete, mens medarbejderen var i færd med at udføre arbejdet. Dette er i overensstemmelse med arbejdsskadesikringsloven, som understreger, at arbejdsgiveren har ansvar for et sundt og sikkert arbejdsmiljø – også når arbejdet udføres fra hjemmet.

Hvad betyder det for arbejdsgivere?

Som arbejdsgiver er det vigtigt at forstå, at ansvaret for sikkerheden i hjemmearbejdspladsen stadig ligger hos arbejdsgiveren. Det indebærer blandt andet:

  • At sikre et sundt arbejdsmiljø: Arbejdsgiveren bør understøtte medarbejderne i at indrette hjemmearbejdspladsen, så den er ergonomisk korrekt, ryddelig og fri for unødvendige risikomomenter
  • At indarbejde klare politikker for hjemmearbejde: For at mindske risikoen for ulykker kan det være relevant at udarbejde en politik, der beskriver krav og gode råd til hjemmearbejdspladsens indretning
  • At forstå arbejdsskadesikringsloven: Arbejdsgivere bør være bekendt med deres juridiske forpligtelser, når det gælder arbejdsskadeforsikring, så de er klar til at håndtere eventuelle ulykker i hjemmearbejdet korrekt

Gode råd til medarbejdere på hjemmearbejdspladsen
Selvom arbejdsgiveren har et objektivt ansvar, kan medarbejdere også selv tage initiativ til at skabe en sikker arbejdsplads i hjemmet:

  • Hold gulve og arbejdsområder frie for genstande, der kan udgøre en snublerisiko
  • Brug ergonomisk korrekte stole og borde
  • Sørg for korrekt belysning for at mindske risikoen for fejl og ulykker

GLS-A’s anbefalinger
Afgørelse fra Højesteret understreger vigtigheden af proaktivt at håndtere arbejdsmiljøet for medarbejdere, der arbejder hjemmefra. Som medlem af GLS-A har du adgang til ekspertrådgivning omkring arbejdsmiljø. Vi kan hjælpe dig med at udarbejde politikker og processer for hjemmearbejde.

På vores rådgivningsside har vi lavet et afsnit omkring hjemmearbejde. Det kan du finde her.

Kontakt os for rådgivning og lad os hjælpe med at sikre, at din virksomhed har de rette procedurer på plads. GLS-A hjælper jer med at skabe tryghed og ansvarlighed, også når arbejdet finder sted hjemmefra. Med ordentlighed og høj faglighed i fokus kan vi sammen skabe den bedste ramme for jeres medarbejdere.

Andre relevante links:

Hvilke regler gælder ved hjemmearbejde? – Arbejdstilsynet

Arbejdsgiverens tjekliste – hjemmearbejde – Arbejdstilsynet

Tilbage til oversigt
Ændring af særlov for fordrevne fra Ukraine

Kontaktinfo

Arbejdsgiverforeningen GLS-A

Agro Food Park 13
8200 Århus N

Telefon: +45 8740 3400
E-mail: info@gls-a.dk