Tilbage til oversigt
17. marts 2025

Nye regler for natarbejde

Fra 1. marts 2025 gælder nye regler for natarbejde. NFA (Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø) har på baggrund af forskning fremsat en række anbefalinger for hvordan natarbejde bør udføres.

De nye anbefalinger indebærer, at overenskomstansatte medarbejderes natarbejde med virkning fra 1. marts 2025 bør tilrettelægges i overensstemmelse med anbefalingerne:

  • Højst 3 nattevagter i træk
  • En nattevagt må højst vare 9 timer
  • Der skal være en periode på mindst 11 timer mellem 2 nattevagter

Derudover må gravide medarbejdere maksimalt arbejde 1 nattevagt om ugen.

Hvad er natarbejde?
På GLS-As områder er der tale om natarbejde, hvis en medarbejder regelmæssigt udfører mindst tre timer af den daglige arbejdstid i tidsrummet mellem kl. 23.00 og kl. 6.00 og/eller hvis en medarbejder forventes at arbejde mindst 300 timer i dette tidsrum inden for en periode på 12 måneder.

Hvad betyder de nye regler?
Det er vigtigt at understrege, at der alene er tale om anbefalinger i forhold til virksomhedens tilrettelæggelse af natarbejde. De nye regler medfører derfor ikke, at natarbejde skal ophøre eller indskrænkes, hvis driftsmæssige behov eller de lokale forhold i øvrigt betyder at anbefalingerne ikke kan følges.

De nye regler indebærer en pligt til at drøfte om man lever op til NFA’s anbefalinger. Drøftelsen skal gennemføres ved enhver iværksættelse af natarbejde og skal derefter løbende ske én gang om året. Drøftelserne dokumenteres ved udfyldelsen af et særligt skema, som indeholder en gennemgang af anbefalingerne. Dette skema kan findes her.

Hvis det – evt. i samarbejde med arbejdsmiljøorganisationen – vurderes, at anbefalingerne følges, så gælder de almindelige regler i overenskomsten uændret, herunder bl.a. reglerne om helbredskontrol for natarbejdere.

Særlige regler, hvis anbefalingerne om natarbejde ikke overholdes
Hvis drøftelserne i virksomheden afdækker, at en eller flere af anbefalingerne ikke overholdes, skal der sættes særlige aktiviteter i værk for de medarbejdere, hvis arbejdstid om natten ikke er tilrettelagt efter NFA’s anbefalinger. Natarbejdende medarbejdere skal tilbydes en årlig helbredskontrol, og det er obligatorisk at gennemføre helbredskontrollen hvert andet år. For medarbejdere, der er fyldt 50 år, anvendes en udvidet helbredskontrol. Derudover skal der gennemføres en særlig årlig APV rettet mod natarbejde, hvor risici og kortlægning af natarbejdet identificeres, vurderes og prioriteres. Den særlige APV kan findes her.

Særligt om gravides natarbejde
Gravide må ikke have mere end én nattevagt om ugen for at mindske risiko for abort og andre graviditetskomplikationer. Hvis det ikke er muligt at omlægge arbejdstiden, har medarbejderen ret til fravær med løn for øvrige nattevagter ud over én om ugen. Retten til fravær med løn gælder uanset medarbejderens anciennitet og omfanget af fraværet. Betalingen svarer til betalingen under barselsorlov efter den relevante overenskomsts bestemmelser herom. Arbejdsgiver har ret til refusion svarende til barselsdagpengesatsen.

Har du brug for hjælp?
Kontakt GLS-A hvis de nye regler giver anledning til spørgsmål. GLS-As arbejdsmiljøkonsulenter står klar til at give vejledning om den obligatoriske drøftelse vedr. natarbejde, den særlige APV og arbejdsmiljøarbejdet i det hele taget. Du kan kontakte chefkonsulent for arbejdsmiljø Helle Birk Domino på hebd@gls-a.dk eller 87403420 og arbejdsmiljøkonsulent i Den Grønne Konsulenttjeneste, Rikke Borgbjerg, på ribo@gls-a.dk eller 87403417.

Tilbage til oversigt
green freight truck on land during night

Kontaktinfo

Arbejdsgiverforeningen GLS-A

Agro Food Park 13
8200 Århus N

Telefon: +45 8740 3400
E-mail: info@gls-a.dk