Krav til boligforhold, når arbejdsgiver stiller bolig til rådighed for ansatte (”Lov om indkvartering af ansatte”)

Folketinget vedtog den 28. november 2024 en ny lov om boligforhold for ansatte (”lov om indkvartering af ansatte”). Loven udmønter…

Folketinget vedtog den 28. november 2024 en ny lov om boligforhold for ansatte (”lov om indkvartering af ansatte”). Loven udmønter den politiske aftale om en styrket indsats mod social dumping, og loven skal modvirke, at arbejdsgivere indkvarterer ansatte i boliger under almindelig dansk boligstandard. Lov om indkvartering af ansatte stiller…
Bøde
Arbejdsgiver kan ved overtrædelse af loven straffes med bøde. Ved overtrædelse af mindstekravene til boligstandarden vil bødeniveauet som udgangspunkt være 25.000 kr. Såfremt arbejdsgiver ikke opfylder sin oplysningspligt overfor Arbejdstilsynet, straffes arbejdsgiver som udgangspunkt med en bøde på 10.000 kr. Dermed er bødestørrelserne som udgangspunkt de samme bødestørrelser, som dem der gælder i medfør af arbejdsmiljøloven. Ved manglende efterlevelse af påbud fra Arbejdstilsynet afhænger bødestørrelsen af, om påbuddet handler om mindstekravene til boligstandarden eller arbejdsgivers oplysningspligt. Bødeniveauet kan skærpes, såfremt
  • der er begået en særlig grov overtrædelse af kravene til boligstandarden
  • den pågældende fysiske eller juridiske person inden for 4 år tidligere er straffet en eller flere gange for overtræ‍delse af loven eller
  • overtrædelsen er begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed.
En skærpet bøde vil som udgangspunkt blive udmålt til 10.000 kr. pr. skærpende forhold i tillæg til ovennævnte bøde. Er der fastsat en højere straf i medfør af anden lovgivning, f.eks. straffeloven, kan arbejdsgiver ifalde straf i henhold til reglerne i den pågældende lovgivning. Særligt grove overtrædelser Særligt grove overtrædelser omfatter de situationer, hvor arbejdsgiver stiller en bolig til rådighed for ansatte, som er åbenbart uegnet til beboelse. En bolig vil være åbenbart uegnet til beboelse, hvis der mangler basale faciliteter så som vand, adgang til wc, varme, eller hvis boligen lider af væsentlige mangler, og hvor manglerne har medført sundheds- og sikkerhedsmæssig fare for de indkvarterede ansatte, f.eks. ved tydelige tegn på skimmelsvamp, som kan konstateres umiddelbart ved Arbejdstilsynets tilsyn. Indkvartering i boliger/bygninger, som ikke er godkendte til beboelse eller overnatning, kan ligeledes være en særligt grov overtrædelse, f.eks. hvis beboermaksimum pr. beboelsesrum er overskredet. Overtrædelse begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed Er arbejdsgiver vidende om, at en bolig lider af klare og væsentlige mangler, vil dette kunne være en overtrædelse begået forsætligt eller ved grov uagtsomhed afhængig af de konkrete omstændigheder. Arbejdsgivers løbende tilsyn med boligforholdene Det bemærkes, at arbejdsgiver ikke har pligt til at føre løbende tilsyn med ansattes indkvartering. Arbejdsgiver kan ikke straffes for opståede mangler ved boligen, som arbejdsgiver ikke er gjort bekendt med, eller som alene skyldes ansattes brug af boligen.