Tilbage til oversigt
21. marts 2024

7 gode råd fra Arbejdstilsynet om fritrækning

Vejret bliver bedre og de fleste steder er man i fuld gang. Men efter en våd vinter kan de store maskiner køre fast, og så skal de trækkes fri. Arbejdstilsynet minder derfor landbrug, maskinstationer og andre brugere af store maskiner om, at det kan være yderst farligt at trække en tonstung traktor fri fra mudderet. Det er vigtigt med god planlægning og det rigtige udstyr.

På Arbejdstilsynets hjemmeside siger tilsynsførende, Karsten Zacho, at ”der sker meget sjældent ulykker, når fritrækningen sker kontrolleret med egnet spil og det rette bjergningsudstyr. Ulykkerne sker ofte i forbindelse med direkte træk mellem to maskiner, hvor der ofte er enorme kræfter i spil, og kæder eller tov derfor kan sprænges. Det kan også ske, at dele bliver rykket af det fastsiddende køretøj og rammer personer i forreste traktor.”

Her er syv gode råd til, hvordan dit landbrug eller maskinstation kan gøre klar til fritrækning, så I kan arbejde sikkert ude på de våde marker.

  1. Planlæg markarbejdet, inden I går i gang: Er det muligt at sænke risikoen for at køre fast?
  2. Informer medarbejderne om, hvad de skal gøre, hvis de kører fast.
  3. Overvej, om I har det rette udstyr, eller om opgaven skal overlades til professionelle, der har det rette udstyr.
  4. Brug så vidt muligt egnet spil frem for træktov. Ved brug af egnet spil kan fritrækning gøres kontrolleret.
  5. Fastgør træktov, hvor leverandøren af maskinen har anvist det, typisk i et specielt forstærket trækøje eller rundt om akslen. Brug ALDRIG frontvægten til fastgørelse af træktov eller lignende.
  6. Anvend kæde på kæde og fiberstrop på fiberstrop. Sæt ALDRIG kæder og eksempelvis fiberstroppe sammen. Samlinger skal altid foretages med sjækler.
  7. Brug ikke en traktor uden styrtbøjle til fritrækning.
Tilbage til oversigt
green and yellow tractor in garage