Foråret er forbundet med en række helligdage og overenskomstfastsatte fridage. Reglerne er forskellige i de enkelte overenskomster, og reglerne for aflønning afhænger af, om medarbejderne holder fri eller arbejder på disse helligdage/fridage.
Medlemmer af GLS-A kan downloade et skema med
en oversigt over forårets helligdage og fridage i den relevante overenskomst.
Hent skemaet for 2024 her.
Læs mere om reglerne nedenfor – og vær opmærksom på, om der skal varsles ferie i forbindelse med jul og nytår.
Overenskomstfastsatte fridage – reduktion af arbejdstid
Overenskomsterne mellem GLS-A og 3F, Dansk Metal samt HK Privat indeholder bestemmelser om overenskomstfastsatte fridage. Det vil sige dage, hvor det er bestemt i overenskomsten at, medarbejderne som udgangspunkt har ret til at holde fri. Det kan f.eks. være Grundlovsdag.
Falder der en overenskomstfastsat fridag i en uge, skal arbejdstiden reduceres i den pågældende uge med det antal timer, medarbejderen normalt arbejder den pågældende dag.
Se dog de særlige regler for medarbejdere beskæftiget med pasning af dyr samt i butik nedenfor.
Søgnehelligdage – reduktion af arbejdstid
Søgnehelligdage er helligdage, der falder på hverdage.
Falder der en søgnehelligdag i en uge, skal arbejdstiden reduceres i den pågældende uge med det antal timer, medarbejderen normalt arbejder den pågældende dag. Se dog de særlige regler for medarbejdere beskæftiget med pasning af dyr samt i butik nedenfor.
Betaling fra SH-kontoen (SH-forskud)
Timelønnede medarbejdere har i henhold til overenskomsten ret til udbetaling fra SH-kontoen på søgnehelligdage og overenskomstfastsatte fridage. Der udløses kun betaling fra SH-kontoen, hvis søgnehelligdagen eller fridagen falder på en hverdag, hvor medarbejderen skulle have været på arbejde. Forskudsbeløbet udgør medarbejderens sædvanlige løn. Dvs. den timeløn medarbejderen ville have oppebåret såfremt medarbejderen havde været på arbejde, inklusive faste tillæg men eksklusive genetillæg. Der kan mellem virksomheden og medarbejderne aftales andre forskudsbeløb. Vær desuden opmærksom på, at en medarbejder ikke har krav på udbetaling af mere, end der til enhver tid indestår på vedkommendes SH-konto.
Månedslønnede har ikke ret til SH-betaling, men holder fri uden løntræk.
Særligt vedr. arbejdstidsreduktion ved pasning af dyr
For medarbejdere beskæftiget med pasning af dyr (jordbrugsoverenskomsten) kan søn- og helligdage samt overenskomstfastsatte fridage indgå i den normale arbejdstid. Den enkelte medarbejder har ret til at holde fri hver 3. søn- og helligdag, hvis medarbejderen ønsker det.
Der gælder særlige regler for reduktion af arbejdstiden i forbindelse med søgnehelligdage og overenskomstfastsatte fridage for medarbejdere, der normalt arbejder sådanne dage.
Antallet af normaltimer i planlægningsperioden skal reduceres med 7,4 timer pr. SH-dag og overenskomstfastsat fridag, der ikke falder på en søndag og som indgår i perioden, uanset om medarbejderen normalt skulle have arbejdet den pågældende ugedag eller ej. Strækker planlægningsperioden sig henover over både jul og nytår i 2024/2025, skal arbejdstiden i planperioden derfor reduceres med 29,6 timer (7,4 timer x 4), da juleaftensdag (overenskomstmæssig fridag) og 1. og 2. juledag samt nytårsdag (søgnehelligdage) falder på hverdage – i alt 4 dage. da juleaftensdag (overenskomstmæssig fridag) og 1. og 2. juledag samt nytårsdag (søgnehelligdage) falder på hverdage – i alt 4 dage.
Medarbejdere, der arbejder med pasning af dyr i normal arbejdsturnus på søn- og helligdage eller på juleaftensdag betales med almindelig løn samt et tillæg på kr. 305,96 pr. dag. Der er ingen ret til erstatningsfridage for arbejde på disse dage, idet normalarbejdstiden reduceres som ovenfor nævnt.
Særligt vedr. arbejdstidsreduktion ved HK – arbejde i butik
For medarbejdere beskæftiget i butik (butikker med detailsalg af særlige varer og særlige butikker, såsom blomsterbutikker, havecentre, forlystelsesparker, dyreparker m.v.) kan der lægges normaltimer på søn- og helligdage samt på overenskomstfastsatte fridage.
Det drejer sig i foråret om skærtorsdag, langfredag, påskedag, 2. påskedag, kr. himmelfartsdag, pinsedag, 2. pinsedag og Grundlovsdag.
For medarbejdere i butikker, der holder åbent på en eller flere af disse dage, og som arbejder i normal arbejdsturnus disse dage betales normal løn samt et tillæg på kr. 63,21 pr. time. Medarbejderens ugentlige arbejdstid skal desuden reduceres med et antal timer for hver søgnehelligdag i planlægningsperioden.
Reduktionen sker i forhold til medarbejderens gennemsnitlige ugentlige arbejdstid, så medarbejdere med en gennemsnitlig ugentlig arbejdstid på:
- over 10 timer reduceres med 3,5 timer
- over 20 timer reduceres med 4,5 timer
- over 25 timer reduceres med 5,5 timer
- over 30 timer reduceres med 7,0 timer
- 37 timer reduceres med 7,5 timer