Tilbage til oversigt
1. juli 2019

Besynderlig udmelding omkring praktikantordningen

Praktikantordningen har i Landbrugsavisen været under beskydning fra KA, som direkte fraråder landmænd at benytte ordningen. GLS-A vil dog ikke fraråde landmænd at benytte ordningen. Direktør Jens Bjørn Poulsen udtaler, at “GLS-A har arbejdet for, at vilkårene for praktikanter i landbruget skulle svare til de vilkår, der gælder for praktikanter i andre erhverv. Det var derfor en glædelig nyhed, at vores argumenter blev hørt. Det betød en udvidelse af ordningen, så en praktikant nu kan være i Danmark i op til 18 måneder. Det er en fordel for både praktikanter og virksomheder.”

Et grundelement i ordningen er, at praktikanten er her for at supplere en relevant uddannelse i hjemlandet. Derfor er der altid et oplæringselement i aftalen. Det skal landmændene naturligvis være klar over. Praktikanten skal således være i gang med, eller have afsluttet en relevant uddannelse, for at kunne komme til Danmark som praktikant. Det undrer GLS-A, at KA’s juridiske chef ikke mener, at en overenskomstdækket virksomhed kan sikre, at gældende regler omkring oplæringselementet overholdes.

Jens Bjørn Poulsen udtaler endvidere, at “i sidste ende er det ærgerligt, at KA går ud og sår tvivl om en ordning, som rigtig mange landmænd og praktikanter er glade for. Hvis landmanden overholder de gældende regler, så er der ingen grund til bekymring. GLS-A ser ingen problemer i at bruge praktikantordningen, ligesom den bliver brugt i andre brancher. De nye regler sidestiller blot ordningen med andre brancher. GLS-A rådgiver dagligt vores medlemmer omkring ordningen, og det vil vi fortsætte med.”

Tilbage til oversigt