Landbruget garanterer praktikplads til alle
Der er praktikplads til alle, som vælger en landbrugsuddannelse. Sådan lyder det fra Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen, der håber at praktikpladsgarantien kan inspirere kommende generationer til at vælge en fremtid i landbruget.
Coronakrisen har påvirket dansk økonomi og det danske arbejdsmarked negativt. Det betyder blandt andet, at flere elever på erhvervsuddannelserne har problemer med at skaffe en praktikplads.
Modsat mange andre brancher er landbruget indtil videre kommet rimelig godt gennem krisen, og der er derfor ikke praktikpladsmangel på landbrugsuddannelsen.
Faktisk oversteg antallet af potentielle praktikpladser i januar 2020 antallet af elever på uddannelsen med omkring 1400, og en undersøgelse fra juni i år viser, at for størstedelen af landbrugene har coronakrisen ikke betydet nogle ændringer i antallet af praktikpladser.
Derfor har Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen, som består af 3F, GLS-A og Landbrug & Fødevarer, samt alle de skoler, der udbyder uddannelsen nu besluttet at tilbyde praktikpladsgaranti til kommende elever på landbrugsuddannelsen.
-Vi håber, at praktikpladsgarantien kan inspirere kommende generationer af unge til at vælge en landbrugsuddannelse. Vi tilbyder en bred uddannelse med masser af muligheder for udvikling og en vigtig rolle i forhold til at løse de klima- og biodiversitetsudfordringer, vi står med, siger Lone Andersen, formand for Det faglige udvalg for landbrugsuddannelsen og viceformand i Landbrug & Fødevarer.
I GLS-A, der er arbejdsgiverorganisation inden for de grønne områder, glæder bestyrelsesformand Helle Reedtz-Thott sig også over praktikpladsgarantien.
-Fremtidens landbrug stiller store krav til medarbejdernes kompetencer. Med en praktikpladsgaranti sender vi et stærkt signal om, at vi gerne vil tiltrække de dygtigste unge. Uddannelsen til faglært landmand er en fremragende vej at gå, siger hun.
I 3F tror Peter Kaae Holm, gruppeformand i Den Grønne Gruppe, at praktikpladsgarantien på landbrugsuddannelserne har betydning i forhold til at tiltrække nye elever.
-Med praktikpladsgarantien får unge sikkerhed for at kunne gennemføre hele deres uddannelse uden at skulle bekymre sig om praktikpladser. Det er en vigtig sikkerhed, der vil være med til at gøre landbruget til attraktiv uddannelsesvej for flere unge, siger han.
Praktikpladsgarantien gælder for alle elever på landbrugsuddannelsen, som lever op til de såkaldte EMMA-kriterier om, at eleverne skal være egnede, mobile geografisk, mobile faglige og aktivt søgende. Det betyder, at eleverne blandt andet skal være villige til at skifte speciale for eksempel fra planter til husdyr for at få en praktikplads. Garantien gælder fra den 3. august, hvor et nyt hold af GF2-elever starter på uddannelsen.
Praktikpladsgarantien er et blandt flere initiativer i Uddannelsesvision 2025, som skal sikre flere dygtige landmænd (LINK til vision).